Dolar 35,1868
Euro 36,7085
Altın 2.967,30
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Karabük 10°C
Parçalı Bulutlu
Karabük
10°C
Parçalı Bulutlu
Pts 10°C
Sal 13°C
Çar 13°C
Per 12°C

Bari Sen Yanma Bartın!

Bari Sen Yanma Bartın!
29 Kasım 2020 13:08 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2021 14:53

Karabük Yandı Bari Sen Yanma Bartın!

Bölgemizin en çok ziyaret edilen haber sitesi olan karabuknethaber.com da yayınlanan bir haberde Marzinc Geri Dönüşüm tesisiyle ilgili ileri sürülen iddialar Karabük ve Bartın kamuoyunda bomba etkisi yarattı.

İlgili haber içeriğinde yer alan iddialara göre;
Marzinc A.Ş. Karabük’teki tesislerde işlenmesi amacıyla denizyoluyla getirmek istediği baca tozlarını depolamak için Bartın limanına yakın bir noktada büyük depolar kurmayı planlıyormuş. Bu amaçla Bartın halkından tepki çekmemek ve basın aracılığıyla olumlu bir hava oluşturmak için Karabük’ten bir gazeteci aracılığıyla Bartın yerel basınına para dağıtılıyormuş.
(ilgili haberin orijinalini okumak için buraya dokunun!)

Diğer taraftan www.bartinolay.com internet sitesinde yer alan habere göre Marzinc yetkilileri Bartın’da kurulacak depoda Rusya’dan ithal etmek zorunda oldukları 25 bin ton atığı depolayacaklarını belirterek şu açıklamayı yapmışlar;
“40 bin tonluk malzeme çok gibi görünse de biz bunun bir kısmını mamul olarak ayırıyoruz bir kısmı da antrasit. Haluk Bey’in de dediği gibi biz bunu kış aylarında çok kötü şartlarda Rusya’dan geliyor. Donuyor ya da trenlerle limana getirilemiyor. Biz bu sıkıntıları yaşadığımız için 25 bin ton civarında belli bir zaman içerisinde ithal etmek zorundayız. Biz bunu getirdiğimiz zaman hemen millileştirip çekemiyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geliyor ve şartlara uygun mu değil mi diye kontrol ediyor. Bunda kükürt limiti de var. Yani belli bir kalitede olması lazım. Biz fabrikaya bir taraftan kömürü götürürken bir taraftan da fabrikadan mamul getiriyoruz”
(ilgili haberin orijinalini okumak için buraya dokunun!)

Marzinc ne üretiyor?

Türkiye’nin önde gelen 5 çelik üreticisi Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından kurulan Marzinc, hurdaların tekrar kullanıma dönüşmesi için ark ocaklarında eritilip kütüğe dönüşmesi esnasında bacalarda oluşan kurum ve tozları işleyip külçe çinkonun hammaddesi olan çinko okside dönüştürüyor.

Baca tozları ve kurumları dünyadaki tüm ark ocakları için çok büyük bir problem. Çünkü hurdaların eritilme aşamasında bacalara yapışan atıklar 1. derecede zehirli atık statüsünde. Hiç bir şekilde doğaya bırakılamaz, toprağa gömülemez. Çok özel korunaklı alanlarda depolanması gerekir. Yağmur sularıyla veya diğer sebepler neticesinde toprağa karışması halinde canlılarda metal zehirlenmesine neden olduğu açıklanmıştır. Taşınmasında bile özel Atık Taşıma Araçlarının kullanılması gerekir.

Marzinc Nasıl Kuruldu?

Marzinc ilk olarak 5 çelik üreticisi olan Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tesislerine en yakın nokta olan Trakya bölgesinde kurulmak istendi. Bölge halkı ve yörenin kamuoyunun tepki göstermesi sonucunda hedefini Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine çevirdi.
Bursa halkının, yerel yöneticilerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütleri ve akademisyenlerin şiddetli tepkisi sunucunda Mustafakemalpaşa’ya da kurulamayan tesis yönünü daha etkili ve ikna etmekte zorlanmayacağı Karabük’e çevirdi.
Bununla ilgili detaylı bilgilere Bursa tabip Odasının internet sitesinden ulaşabileceğiniz gibi aynı sitede yer alan “Bir kez daha haklı çıktık” başlıklı yazısını da okuyabilirsiniz.

Karabük halkı ve sivil toplum örgütlerinin cılız tepkisine karşı gerekli tedbirleri alan ve bertaraf etmek için gerekli yatırımları yapan Marzinc yetkilileri 2010 yılında fabrikayı Karabük’e kurmayı başardı.

Peki Karabük halkı Marzinc’i ne kadar seviyor?

Marzinc hakkında bir çok iddialar ortaya atıldı. Bir kaç işçinin zehirlendiği ve bu yüzden öldüğü, tesisin bulunduğu bölge civarında ağaçların, bitkilerin kurumaya başladığı gibi. Fakat bunlar sadece iddia olarak kaldı ve ispatlanamadı.
Değişik internet sitelerinde bu konularla ilgili iddialara, şirket yetkililerinin verdikleri cevaplara ve haberlere ulaşabilirsiniz. Sadece arama yapmanız yeterli. En basitinden karabuknethaber.com internet sitesinde 2019 yılında yer alan MARZİNC’E KARABÜKLÜLERİN TEPKİSİ BİTMİYOR haberini okuyup yöre halkının tepkisini ölçebilirsiniz.

Kaynaklar;
www.karabuknethaber.comwww.bartinolay.comwww.bto.org.trwww.atillakaraarslan.com


Karabük’te Sessiz Bir Anons

Bakanlık Marzinc kararını açıkladı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.