Dolar 35,5319
Euro 36,5776
Altın 3.101,28
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Karabük 9°C
Parçalı Bulutlu
Karabük
9°C
Parçalı Bulutlu
Cts 10°C
Paz 10°C
Pts 12°C
Sal 11°C

DARISI KARABÜK ‘ÜN BAŞINA

1 Kasım 2023 10:03 | Son Güncellenme: 1 Kasım 2023 10:05

Engin Koçali ‘nin 30.10.2023 tarihli ve “DARISI KARABÜK ‘ÜN BAŞINA” Başlıklı Köşe Yazısı

İnternette gezinirken dikkatimi çeken bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Vatandaşları çok rahatsız olmuş olacak ki Eskişehir Valiliği önemli bir karara imza atmış. Üstelik bu karar hem Karabük hem de diğer şehirler için örnek teşkil edecek nitelikte.

Aldığı karar ile toplumun zayıf kesimlerini koruma anlayışını yansıttığını ifade eden Eskişehir Valiliği, çocukların ve engelli bireylerin korunması amacıyla dilencilere para vermek ve onlardan ürün satın almak gibi faaliyetleri yasakladı.

Bu kararın amacı, çocukları ve engelli bireyleri dilencilikten korumak ve kurtarmak. Onları sokaklarda çalıştıranlara engel olmak. Toplumumuzun bu konuda duyarlılık göstermesini sağlamak. 

Kararda, dilencilere para veya herhangi bir ürün verilmesi, onlardan bir şey satın alınması kesinlikle yasaklanıyor. Bu konuda karara uymayanlara gerekirse cezai işlem uygulanacak.

Eskişehir Valiliği’nin bu kararı, toplumun daha duyarlı ve insan haklarına önem veren bir toplum olduğunu da ortaya koyuyor. Karabük ‘te de benzer bir bilinç oluşturulması ve vatandaşların bu konuda duyarlılık göstermesi gerekir.

Peki, ya Karabük’te durum ne? 

Karabük ‘te en yoğun bölgelerde hiç müdahale edilmeyen çocuk ve engelli bireyler kullanılarak yapılan dilencilik vatandaşlara illallah dedirtiyor.

Özellikle akşam saatlerinde hareketliliğin arttığı bazı noktalarda dilencilerin yoğunlaşması, çocukların ve engellilerin bu tip faaliyetlerde kullanılması vatandaşları rahatsız ediyor.

Kucaklarında küçük bir çocukla emeklinin maaş aldığı günlerde bankaların civarlarında mevzilenen duygu sömürücüleri, ilerleyen yaşıyla duygusallaşan emeklinin birkaç kuruşundan pay kapma peşinde. Genelde şehir dışından gelen bu kişiler ayın 17 ile 28 tarihleri arasında Karabük’ü mesken tutuyor. 

Tabii bazen istisnai durumlarda olmuyor değil. Bir bakmışsınız kucağında bir çocuk en kalabalık herhangi marketin önünde duygu sömürüsünü hat safhaya çıkarıp kimine alışveriş yaptırıyor, kiminden ise para alıyor vatandaşın yufka yüreğini kullanarak.

Sömürünün bir de çöplükten beslenme ayağı var.  Birkaç sene önce sadece il merkezinin hareketli noktalarında yaşanırken bu göz tırmalayan olay, kahramanlarının deşifre olmaları neticesinde yeni mekân olarak 100.Yıl Mahallesi’nde yaşanmaya başladı. Çünkü Karabük’te yaşayan vatandaşlar çocuklarını kullanarak duygu sömürüsü yapan bu tiplere göz aşinalığı sağlayıp niyetlerini ve gerçeği öğrenince pek rağbet göstermez oldu onlara. Fakat onlar, şimdi yeni bir mekân buldular kendilerine: il dışından gelen yerli ve yabancı öğrencilerin bol olduğu 100.Yıl Mahallesi…

Öğrencilerin kalabalık olduğu, özellikle bankamatiklerin bulunduğu yerdeki çöp konteynerinin dibine açılan gazete kâğıdı üzerine konmuş ekmek parçalarıyla çocukları ve eşiyle beraber çöpten besleniyor görüntüsü veren tipler, kıt kanaat geçinen, bin bir zorluklarla okumaya çalışan öğrencilerin parasına göz diktiler şimdi.

Hele birde akşam namazı çıkışında caminin önüne ailesi tarafından bırakılmış 8’li 9’lu yaşlardaki kız çocuklarının dilendirilmesi…

Tuzu biberi oluyor yerlerde sürünen imajın.

Bu durum, Karabük ‘ün görüntüsünü ve yaşanabilirlik potansiyelini sadece olumsuz etkilemekle kalmıyor, dediğimiz gibi imajını adeta yerlerde süründürüyor.

Mahalle Sakinleri Rahatsız

İşte mahalle sakini bir takipçimizin paylaştığı yorum:

100.Yıl Mahallesi demişken birde şu market önlerini mekân tutmuş, çöp konteynerlerini yere döküp karıştıran, hatta çöp konteynerinin yanında çocuğuyla yemek yiyen vicdan sömürücü dilencilerle kim ilgileniyor acaba? Gariban öğrencinin yakasına bir sarılmadıkları kalıyor dilenmek için.

Peki, yabancı öğrencilerin verdiği tepki..?

Onlar, boyunları bükük, acındırmalı yüz ifadesiyle karşısında duran ve kendilerine şaşkın şakın bakan siyahi öğrenciden el kol hareketleriyle yardım dilenirken, O çoktan rezilliğin birkaç kare fotoğraflarını çekip ülkesindeki ailesine veya arkadaşlarına göndermiş, Türkiye’de insanların çöplükten beslendiğini ve acınacak durumda olduklarını anlatmıştır bile.

Bizler, daha tekli rakamlara bile düşememiş dünya ülkelerinden gelenlere acınacak gözle bakarken, koskoca Türkiye çöpten beslenen insanların ülkesi olarak sergilendi bir anda.

Hem de resmiyle, videosuyla. 

Tüm delilleriyle…

Darısı Karabük’ün Başına

Tüm bu olumsuz faaliyetlerden Eskişehir halkı rahatsız olmuş ki Valilik konuyla ilgili bir dizi kararlar alıp rahatsızlığa son vererek, çocukların ve engelli bireylerin sokakta çalıştırılmasını ve olumsuz şartlara maruz kalmasını engellemek amacıyla bu tip olumsuz faaliyetleri ve bu faaliyetlere çocukların ve engelli bireylerin alet edilmesini yasakladı.

Bu önemli adım, Karabük halkı tarafından da sabırsızlıkla bekleniyor. 

Karabük ‘te de benzer bir uygulamaya geçilmesi, şehrin daha düzenli ve temiz bir görüntüye kavuşmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, çocukların ve engelli bireylerin daha iyi şartlarda yaşamasına olanak sağlayacaktır.

İşte Eskişehir Valiliği ‘nin Aldığı Karar

Vatandaşlarımızca herhangi bir mal veya eşya (kağıt mendil, yara bandı, çiçek, su vesaire) satın alınmasının, dilencilik yapan kişilere, dilendirilen çocuk veya engellilere para verilmesinin, yanlarında veli ya da vasisi olsa dahi çocukların; çöplerden ve sokaklardan kağıt, plastik, cam, metal gibi geri dönüşüm malzemesi toplanması işinde aktif ya da yardım etmek bahanesiyle çalıştırılmalarının, bu işi yapan ebeveynlerce yanlarında bulundurulmalarının, yasaklanmasına,  karara aykırı hareket edenler hakkında 5442 sayılı İl idaresi Kanunu’nun 66’ncı ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesine göre cezai işlem yapılmasına, karar verilmiştir”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.