Dolar 33,9043
Euro 37,6157
Altın 2.784,68
BİST 9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Karabük 32°C
Az Bulutlu
Karabük
32°C
Az Bulutlu
Cum 32°C
Cts 29°C
Paz 23°C
Pts 24°C

İstiklali ve İstikbali Anlamak

İstiklali ve İstikbali Anlamak
16 Mart 2021 10:43

İstiklali ve İstikbali Anlamak” konulu söyleşi düzenlendi.

Karabük Üniversitesinde İstiklal Marşının kabulünün 100. Yılı münasebetiyle “İstiklali ve İstikbali Anlamak” konulu söyleşi düzenlendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uzun’un konuk olduğu “İstiklali ve İstikbali Anlamak” konulu söyleşi katılımcılara instagram canlı yayınıyla çevrimiçi olarak ulaştı. Programın moderatörlüğünü KBÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Karayazı yaptı.

Prof. Dr. Uzun konuşmalarında; “O zaman Marş için 724 tane güfte yazıldı fakat hiçbiri istenilen coşku ve heyecanı verecek mahiyette olmadığından kabul görmedi. Bunun üzerine komisyon tarafından 6 eser seçiliyor ve Maarif Vekili Hamdullah Suphi marşları inceledikten sonra bunlardan bir milli marş olmayacağını ifade ederek Mehmet Akif’e müracaat ediyor. Mehmet Akif yarışmaya “mükâfat” olması sebebi ile girmediğini belirtmesi üzerine Hamdullah Suphi bey Akif´e bir özel yazı yazıp bu milleti lütfen marşsız bırakmayın diyor. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy yarışmaya şiirini gönderiyor. Hamdullah Suphi şiiri okuyarak çok duygulanıyor ve Mecliste oylanması için bir müzakere açıyor. ” diyerek İstiklal Marşının yazılma sürecini izleyicilere aktardı.

Uzun, marşın yazıldığı havayı Akif’in ağzından şu sözlerle paylaştı; “İçimde ne varsa bütün duygularım yazılarımdadır. O günler ne heyecanlı ne samimi günlerdi. O şiir milletin o günkü heyecanının ifadesidir. Bin bir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarından kurtulmayı beklediği bir zamanda yazılmış o marş o günlerin kıymetli bir hatırasıdır.” Marş yazıldıktan sonra Hamdullah Suphi Bey, marşın ordu kumandanlarına gönderilerek askerlerin üzerindeki tesirinin değerlendirilip yazılı olarak bildirilmesini talep etmiş ve gelen cevaplarda bu marşı dinleyince aynı duyguların, her askerde, o dönem marşı dinleyen her fertte uyandığını, bu marşı dinleyince herkesin gönül telinin aynı şekilde titrediğini belirtti.

Mecliste Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunan marş, ayakta alkışlanmıştır. Marşın kabul edildiği müzakerede Atatürk´ün mecliste ön sıralarda dinlediği marşımızın, Atatürk tarafından en çok sevilen beytinin “Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır Hakk`a tapan, milletimin istiklal!” olduğunu belirtti. Yaklaşık 45 dakika süren programın devamında İstiklal Marşının anlamına değinildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.