Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Karabük 7°C
Hafif Yağmurlu
Karabük
7°C
Hafif Yağmurlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 12°C

KBÜ ve Uzay Programı

KBÜ ve Uzay Programı
12 Şubat 2021 20:42 | Son Güncellenme: 13 Şubat 2021 20:51

TUA Yönetim Kurulu Üyesi KBÜ Öğretim Üyesi Kuzu Uzay Programı hakkında bilgiler verdi

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi, Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu özel bir TV kanalına konuk oldu. Prof. Dr. Lokman Kuzu kanalın “Ekonomi Masası” programına katılarak, Türk Milli Uzay Projesinin hazırlık aşamaları ve yürütülmesi ile ilgili bilgiler verdi.

Programa, TUA Yönetim Kurulu Üyesi, Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu’nun yanı sıra Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökdem, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi, Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, Balistik Uzmanı Çağrı Doğal Gül’de katıldı.

TUA Yönetim Kurulu Üyesi, Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, Türk Milli Uzay Programının oluşturulması aşamasında yapılan çalışmalar ve yürütülen faaliyetlere ilişkin hususları paylaştı. Kuzu konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde uzay teknolojileri bir prestij yarışı haline geldi. Uzay teknolojileri bir çok alanda önem arz ediyor. Savunma sanayi, haberleşme teknolojileri vb gibi. ABD, hava, kara, deniz kuvvetleri yanında bir de Uzay kuvvetlerini kurdu. Bir çok uzay ajansı, uzay şirketleri var. NASA en çok bilinenlerden.

İlk Uzay Ajansı

İlk uzay ajansı 1933 yılında Ruslar tarafından kuruldu. 1958 yılında NASA kuruldu. Türkiye’nin uzay faaliyetlerinde yerliliği ve milliliği ön plana alan politikası ile ülke içi uzay çalışmaları ekosistemi oluşturmak üzere, 13.12.2018 tarihli ve 23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. 7 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile de Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri görevlerine atandı. Bundan sonra ilk işimiz Milli Uzay Programının hazırlanması oldu. Bunun için bilim insanlarını bir araya getirerek TUBİTAK TÜSİ’de bir çalıştay düzenledik. Yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan hedefler doğrultusunda oluşturulan Türk Milli Uzay Projesine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi tarafından sahip çıkılması büyük önem teşkil ediyor. Bunun için kendilerine şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Kuzu ayrıca, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu Türk Milli Uzay Projesi Hedeflerinin ayakları yere basan, bilim insanlarını motive edici ve heyecanlandırıcı hedefler olduğunu dile getirdi.

Uzay’a uzay gözüyle bakmıyoruz

Kuzu açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Uzay’a uzay gözüyle bakmıyoruz. Uzaya bakarken, Dünya üzerinde kullanılan servislerin uzay teknolojilerinden geldiğini bilerek düşünmemiz gerekiyor. Dünya üzerinde uzay teknolojilerini geliştiren yaklaşık 10 ülke var. Gözlem uydularında kazandığımız tecrübeyle haberleşme uydularını da kendi imkanlarımızla üreterek bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olmak istiyoruz. İlk yerli ve milli yer gözlem uydusu İMECE’nin de entegrasyon işleri tamamlandı, testleri sürüyor. İnşallah 2021 yılında bu uydumuzu da uzaya fırlatacağız. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A da 2021’de uzaydaki yörüngesine yerleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

KBÜ ve Uzay Programı

Kuzu Projenin, insanlığın bilimsel bilgi ve tecrübesine katkı sağlanması ve başta gençler olmak üzere ülkemiz insanının uzay farkındalığının artması temennisiyle sözlerini tamamladı.

Kaynak: Külliye Karabük

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.