3 Nisan Karabük’ün Kuruluş Yıldönümü

3 Nisan Karabük’ün Kuruluş Yıldönümü

3 Nisan Karabük’ün Kuruluş Yıldönümü
3 Nisan Karabük’ün Kuruluş Yıldönümü

Karabük, 1937 yılına kadar, Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli Köyü’nün 13 hanelik bir mahallesiydi 1935 yılında açılan Ankara-Zonguldak demiryolunun üzerinde yer alıyordu. Demiryolu ile taşıma imkanının varlığı ve kömür yataklarının yakınlığı nedeniyle, burada bir demir çelik fabrikası kurulması kararlaştırıldı.

3 Nisan 1937’de Atatürk’ün talimatıyla, İsmet İnönü, hâlâ Karabük’ün en önemli geçim kaynağı olan Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın temellerini attı.

Karabük merkez olmasına rağmen, Safranbolu ilçesi tarihsel evleri sebebiyle ismini daha çok duyurmuştur. Bunun yanında Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasının bulunduğu Karabük merkezinde, bu fabrika sayesinde geniş bir iş sahası oluşturularak Karabük’ün gelişimi sağlanmıştır. Karabük, kurulan demir çelik fabrikası ve yan sanayilerle hızla gelişmiş ve büyük bir kalkınma örneği yaratmıştır. Ayrıca il genelinde tekstil sanayi özellikle hazır giyim sektöründe gelişmiştir.

Karabük, adını üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır.[kaynak belirtilmeli] Bu topraklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını bu biçimde almışlardır. Türkiye’de 14 yer ve mevki adının bugün Karabük şeklinde geçmesi, cemaatlerin bu topraklardan diğer yerlere göç ettiği görüşünü kuvvetlendirmektedir.

Karabük, 6 Haziran 1995’te, Çankırı’nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’ ın Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. ili oldu.

Karabük’ün futbol takımının ismi Kardemir Karabükspor’dur.
Bugün Türkiye’nin en büyük demir çelik firmalarının kuruluş yerleri Karabük’tedir. Şehirde ayrıca ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından Kardemir bulunmaktadır.

Başlangıç:

3 Nisan 2020 09:00

Bitiş:

3 Nisan 2020 23:55

Ücretler ve Biletler

 Ücretsiz

Bu etkinliğe giriş ücretsizdir

Etkinlik Mekanı

Adres:

Karabük Kent Meydanı merkez/karabük

GPS:

41.1962157, 32.6192699

Yorumlar (1)

  1. “Bük” kelimesi çalılık anlamında değil, tarıma elverişli sulak arazi demektir.
    Kara kelimesi çalıların kara siyah olmasından araziye kara ismini takmıştır.
    Kara-bük bu sekilde kullanılır.
    Bizdede var bir sürü arazi adı.
    Yukarı bük
    Aşağı bük
    Koca bük
    Nuhhoca bükü
    Dudaş bükü
    Çiğ bükü
    ….
    Yanlış anlamlar yüklemeyelim
    öz Türkçe olan bük ismine…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor…