Karabük’te Öğrencilik
Öğrencilik hayatınızın en güzel yıllarını geçireceğiniz, geleceğinizin şekilleneceği ve unutmayıp sürekli hatırlayacağınız, bir yerlerde 78 plakayı gördüğünüzde içinizin “cızz” edeceği bir şehirdir KARABÜK…
Hiç gelmediğiniz, görmediğiniz, bilmediğiniz ve hakkında merak edeceğinizi düşündüğümüz bilgileri aktarıp Karabük’te Öğrencilik hakkında sizi ön bilgi sahibi yapalım.
Değerlendirmemizi öğrencilerimiz ve ebeveynleri tarafından en çok merak edilen konu başlıklarına göre yapacağız. Bunları;
– Şehrin özellikleri, konumu
– Ulaşım
– Güvenlik
– Sosyal Hayat
– Sağlık
– Barınma Hizmetleri
– Maliyet
– Bölge halkının öğrencilere bakışı
– Karabük Üniversitesi eğitim kalitesi
şeklinde sıralayabiliriz.
Cumhuriyetin Yıldızı Karabük
Cumhuriyet dönemiyle başlayan tarihi 1980’li yıllara kadar oldukça popüler ve şatafatlıydı. Özellikle Karabük Demir Çelik Fabrikalarının özelleştirilip Kardemir adını almasından sonra şehrin cazibesi ve popülerliği gittikçe yok oldu. Bir de buna yeterli birikime sahip olmayan yöneticilerin, idarecilerin işbaşına getirilmesi bu çöküşü gittikçe hızlandırdı.
Karabük halkının vakıf ve dernekler aracılığıyla siyasi temsilciler üzerinde kurduğu baskı ve özverili çalışmalar sonucunda kurulan Karabük Üniversitesi şehrin çöküşünü bir nebze olsun durdurdu. Fakat gelen öğrenci yoğunluğunu maddi fırsatçılığa çeviren kişiler yüzünden ilk zamanlarda olumsuz tepkiler alınsa da zamanla bu olumsuzluklar giderildi. Bir Eskişehir gibi öğrenci şehri olamadı ama 100.Yıl ve Kılavuzlar Mahalleleriyle Üniversite Mahallesi oldu en azından.
Coğrafi Yapı ve İklim
Karabük, coğrafi olarak etrafı dağlarla çevrili karasal iklimin hakim olduğu bir işçi ve emekli kentidir. 1970 yıllarda kışların kış gibi, yazların yaz gibi yaşandığı şehirde kirlilik ve çevre katliamları sonucunda mevsimsel özellikler yok oldu. Günümüzde kış aylarına genellikle az yağışlı kuru ayaz, yazlara ise kavurucu sıcaklar hakim oldu.
Ulaşım
Şehrin çevre illerle bağlantısı dört ana kara yolundan oluşur. Bunlar Bartın, Kastamonu, Zonguldak ve Ankara, İstanbul ile diğer bölgelere bağlantıyı sağlayan D755 kara yoludur.
Karabük İl Merkezinin bazı şehirlere göre kilometre olarak mesafeleri;
Ankara 215, İstanbul 396, İzmir 732, Bursa 407, Antalya 735, Adana 701, Kayseri 533, Samsun 404, Trabzon 735, Erzurum 924.
Karabük Otogarından bir çok il merkezine otobüs seferleri vardır.
En yakın hava alanı Kastamonu (114 km) ve Çaycuma (77 km) hava alanlarıdır. Kastamonu hava alanına tarifeli uçak seferleri vardır.
Zonguldak ve hat üzerindeki merkezlere tarifeli tren seferlerinin de yapıldığı Karabük’e ulaşım sıkıntısız ve rahattır.
Şehir içi ulaşım da oldukça rahattır. Sürekli çalışan dolmuşlar ve gece 23’e kadar hizmet veren halk otobüsleri ile her yere kısa sürede ulaşmak mümkündür. KBÜ Kampüs alanı çevresinde her yer aslında yürüme mesafesindedir.
Güvenlik
Şehrin küçük olması Karabük’ü daha güvenlikli hale getirmiştir. Karabük Valiliği ve Emniyet müdürlüğünün başarılı çalışmaları, denetimleri ve kontrolleri sonucunda şehirde yaşam güvenli olarak sürdürülmektedir. Özellikle öğrencilerin çoğunlukta bulundu bölgelerde “ebeveynlerinin bir emaneti” olarak bakılan öğrencilerimizin güvenliği için Emniyet birimlerince denetim ve kontroller sıklıkla yapılmaktadır.
Güvenlidir Karabük’te Öğrencilik.
Sosyal Hayat
Karabük’ün en büyük sorunlarından biridir sosyal hayat. Şehir tamamen pasifize edilmiş bir hayat sürmeye mecbur kılınmış sanki. Kapalı tutulan ve faaliyete geçirilmeyen bir zamanların en güzel açık ve kapalı Yenişehir Sineması, Mühendisler Kulübü, Memurlar Kulübü, yüzlerce yıllık ağaçları içinde barındıran Havuzlu Bahçe şehrin en büyük kayıpları.
Şehrin merkezinin sosyal hayatı Kares ve Onel adında iki AVM’den oluşur. Alışverişden eğlenceye ve yemeğe kadar hizmetler bu AVM’ler aracılığıyla sağlanır. Şehir merkezinde hava karardığında bu AVM ler dışında hayat durur. Dışarıda gezen insan sayısı hızla azalır ve caddeler ıssızlaşır. Saat 22:00’de AVM’lerin kapanmasından sonra şehir merkezi tamamen tenhalaşır. Oysa öğrencinin yoğun olduğu 100.Yıl mahallesinde ve Safranbolu ilçesinde günün 24 saati hareketlilik vardır. Onun için şehir merkezi öğrenciler tarafından tercih edilmez.
100.Yıl ve Safranbolu öğrencilerin en çok tercih ettikleri ve mecbur kalmadıkça başka yerlere gitmedikleri bölgelerdir. Gece yarısı veya sabaha karşı yemek siparişi verebilir, dışarıya çıkıp gezebilirsiniz. Buralarda hayat 7 X 24 devam eder.
Şehrin çarşısını merak ediyorsanız “çarşı” dediğimiz yer toplam 300 metrelik bir yoldur.
Tarihi değeri yok sayılıp yüzlerce yıllık ağaçları kesilerek yok edilen 100 Evler alanına yapılan Kent Meydanı, bir kaç lokanta ve kafeteryayı içinde barındıran sadece tören ve mitinglerinde kullanılan yer olmaktan öteye geçememiştir. Oysa bu kadar imkanı bile olmayan bırakın ili, ilçeler bile kısıtlı imkanlarıyla sosyal hayatı hareketlendirecek aktiviteler, konserler, festivaller, etkinlikler düzenlemekte. Fakat bir türlü kabuklarını kıramayan ve eski güzel günlerinin özlemle anan Karabük, yerel idareciler tarafından kısır döngü içersinde sorunları çoğaltılarak savrulup durmaktadır.
Sağlık
Karabük merkezde hava kirliliği yoğun olarak yaşanmaktadır. Kardemir Demir Çelik fabrikalarından çıkan yoğun duman ve özellikle Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren atık işleme tesisi Marzinc‘den havaya yükselen kurşunoksit tüm canlılarda olumsuz etkilere ve dönülmez hastalıklara neden olmaktadır.
KBÜ Kampüs alanı ile hava kirliliğine neden olan işletmeler arasındaki kuş uçumu olarak en yakın noktalar arası mesafe Kardemir ile 2,5 kilometre, Marzinc’le ise 7,5 kilometredir.
KBÜ Kampüs alanının bulunduğu bölgede hava temizdir. Araç çayının bu bölgeden geçmesi hava sirkülasyonu bakımdan olumlu etkilere ve rüzgarın genellikle şehir merkezine doğru gitmesine neden olmaktadır.
Astım hastaları için kampüs alanı ve 100.yıl ile Kılavuzlar Köyü mahalleri ve Safranbolu güvenli bölgelerdir, herhangi bir tehlike arzetmez.
Şehrimizde KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diş Hastanesi ve tam teşekküllü Özel Medikar Hastanesi bulunmaktadır. Her mahallede bulunan Sağlık Ocakları başarılı hizmetler vermektedir. KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin şehrimizdeki tek Devlet Hastanesi olması aşırı bir hasta yoğunluğuna maruz kalmasına neden olmaktadır.
Özel Medikar Hastanesi kampüs alanının hemen karşısında yer alır ve Üniversite Mahallesinde konumludur. Mesafesi ise yaklaşık 500 metredir.
KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise merkezde Yenişehir Mahallesinde konumludur ve 100.Yıldan 15 dakikada bir hareket eden halk otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. Dolmuş ile gidildiğinde şehir merkezinde inmeniz ve Yenişehir dolmuşlarına binmek gerekir.
Sağlık bakımından da sorunsuzdur Karabük’te Öğrencilik.
Karabük’te Barınma Sorunu Yaşamazsınız
Kampüs alanı yakınlarında ve çevresinde yeterli sayıda yurt, rezidans, apart, kiralık daire bulabilirsiniz ve kesinlikle de açıkta kalma korkusu yaşamazsınız.
Yurtlar hakkında bilgilere Karabük Öğrenci Rehberi sitesinden ulaşabileceğiniz gibi Karabük Yurt Rehberi (https://karabukyurt.com) ve Karabük Apart Rehberi (https://karabukapart.com) siteleri aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.
Karabük diğer büyük şehirlere nazaran öğrencilik maliyeti bakımından oldukça uygun fiyatlara sahiptir. 2019 – 2020 döneminde yurt fiyatları 580 TL’den, 2 kişilik apartlar 350 TL’den başlamakta ve konumuna, hizmet kalitesine göre farklılıklar göstermektedir.
Öğrenciye kiralık birden çok odalı dairelerin fiyatları aylık ortalama 1000 TL civarında seyretmekte. 1+0 ve 1+1 daireler 700 TL’den başlayıp konuma ve eşya durumuna göre 1500 TL’lere kadar çıkmaktadır.
Diğer taraftan maddi durumu iyi olup da konfor arayan öğrenciler için 7 yıldızlı otel konforunda hizmetin sunulduğu yurtlar da bulunmaktadır.
Yani kısaca her bütçeye göre barınma hizmeti alabileceğiniz seçenekler mevcuttur.
KBÜ Kampüs alanı ilimizin en verimli topraklarının olduğu ve tarımın yapıldığı eskiden köy şimdi ise mahalle olan Kılavuzlar ve Bostanbükü köyü mahallelerinin karşısında konumludur. Tarımın hala devam ettiği bölgenin hemen yanında bulunan 100.Yıl mahallesinde kurulan halk pazarında taze ve uygun fiyatlı sebze, meyve ve değişik tüketim mallarına ulaşabilirsiniz. Sebze, meyve fiyatları bir çok bölgeye göre daha ucuzdur.
Sonucunda Karabük’te Öğrencilik ucuz ve konforludur.
Karabük Halkının Gözünde Öğrenci
Bölge insanımız dışarıdan gelip okumak için çaba sarfeden öğrencilere karşı anlayışlı, sevecen ve yardım sever bir mizaca sahiptir. Onları korumaya çalışır. Elinden geldiğince yardımcı olmaya çaba gösterir. Üniversitenin ilk açıldığı yıllarda tecrübesizliklerinden dolayı öğrenciyi maddi kaynak gibi gören zihniyet zamanla öğrencinin küstürülmemesi gerektiğini anladı ve daha olumlu yaklaşmaya başladı.
Üniversiteye uzak dış mahalleler daha tutucu bir tavır sergilese de 100.Yıl, Kılavuzlar, Bostanbükü, 5000 Evler ve Üniversite mahalleleri ile Safranbolu ilçesi halkı öğrencilerle daha uyumlu ve anlayışlıdır.
Her şehirde farklı zihniyette insanlar vardır. Öğrenciyi “velinimet, geleceğimizin teminatı, güzel yarınlar için en iyi yatırım, aydınlık bir gelecek için ışık” gibi görenlerin yanı sıra “ahlaksız, düzen bozan” gibi görenler de vardır. En basit örneğini Soğuksu mahallesine yapılan TOKİ konutlarının yanına yine TOKİ tarafından yapılan yurt inşaatı başladığında yaşamıştık. Soğuksu mahallesi muhtarı o dönemde yerel basına demeçler veriyordu; “mahallemizde yurt istemiyoruz, bizim çoluk çocuğumuz var. Mahallemizin ahlakının bozulmasını istemiyoruz. Yurt inşaatını engellemek için gerekli müracaatları yapacağız” diye. Oysa Soğuksu Mahallesi o yurt sayesinde gelişecek ve apayrı bir görünüme bürünecek. Tıpkı içinde KYK Kız Yurdu barındıran Esentepe mahallesi gibi…
Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Eğitim Kalitesi için Neden Karabük Üniversitesi başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz. Dokunun!