Karabük’te 2 Üniversite Öğrencisinde koronavirüs şüphesi
Karabük’te 2 Üniversite Öğrencisi ve Umre’den dönen 1 kişi koronavirüs şüphesi ile gözlem altına alındı.
Karabük’te 3 kişi koronavirüs şüphesiyle müşahede altında
Karabük’te, Yabancı uyruklu 2 üniversite öğrencisi ile Umre’den dönen 1 kişi koronovirüs şüphesiyle gözlem altına alındı.
Umrenin ardından Karabük’e dönen bir kişi ile yabancı uyruklu 1 üniversite öğrencisi öksürük şikayetleri üzerine Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.
2 hasta ile üniversite öğrencisinin ev arkadaşı koronavirüs şüphesiyle hastanenin Bayır Mahalle’deki ek binasına sevk edildi.
3 hasta her ihtimale karşılık tedbir amaçlı gözlem altına alındı. Gerekli tahlillerin yapılıp neticenin açıklanması bekleniyor.
Koronavirüsten korunmak için bilmeniz gerekenler
-Ellerinizi günde birkaç kez en az 20 saniye yıkayın.
-Sabun ve su veya en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın
-Yemekten önce ve sonra
-Banyoyu kullandıktan sonra
-Burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra
-Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
Bir şekilde virüsle temas ederseniz, yüzünüze dokunmak vücudunuza girmesine yardımcı olabilir.
Grip benzeri belirtileri öğrenin:
-Ateş
-Öksürük
-Nefes darlığı
-Çoğu vaka burun akıntısı ile başlamaz.
60 YAŞ ÜZERİNDE KORONA VİRÜSÜ DAHA RİSKLİ
60 yaşın üzerindeyseniz veya bir rahatsızlığınız varsa, ekstra önlemler almayı ve halka açık yerlerde kalmayı düşünün, çünkü hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Şu andan itibaren, en yüksek risk grubunun yaşlılar ve kalp hastalığı, kronik solunum yolu hastalıkları ve diyabet gibi önceden var olan koşulları olan insanlar olduğu görülmektedir.
Ateşin varsa seyahat etmeyin. Uçuş sırasında hastalanırsanız, mürettebata hemen bildirin. Eve geldiğinizde bir sağlık uzmanıyla görüşün.
KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Birisinin hastalanması ve karantinaya alınması gerektiğinde evde malzeme bulunduğundan emin olun. Bu, ailede herkes için reçeteli ilaçlar, ağrı kesiciler ve diğer ev temizlik ürünlerini temizlemek için dezenfektanlar gibi diğer malzemeleri evinizde bulundurun.
Çalışmalar, koronavirüslerin yüzeylerde birkaç saat veya birkaç güne kadar yaşayabileceğini göstermektedir. Virüsü öldürmek için düzenli olarak bir dezenfektanla temizleyin.
COVID-19 henüz bir pandemi olarak ilan edilmemesine rağmen, bir hükümet web sitesi bir pandemi durumunda 2 haftalık yiyecek ve su tedarikini ve elektronik sağlık kayıtlarının kopyalarını almayı önermektedir.
Ateş, öksürük ve nefes darlığı çekiyorsanız, hemen uzmana görünün. Hastalığı başkalarına yaymayacağınızdan emin olmak için önce protokolü öğrenmek için doktorunuzu arayın.
Önce aradıktan sonra doktorunuzu görmek dışında dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, toplu taşıma araçlarından ve taksilerden uzak durun.
Dirseğinizin ya da mendilinizin dolandırıcısına öksürün ya da hapşırın ve dokuyu derhal kapalı bir çöp kutusuna atın. COVID-19’dan şüphelenseniz de olmasanız da bunu yapmalısınız. Girp bile olsanız bu işlemi gerçekleştirin.
HAYVANLAR KORONAVİRÜS TAŞIR MI?
Virüsünüz olduğundan şüpheleniyorsanız ailenizle veya evcil hayvanlarınızla temasta olmayın. Onları korumak için onlardan ayrı olarak yemek yiyin ve uyuyun, bir odada kalmaya çalışın ve mümkünse ayrı bir banyo kullanın. Evet, evcil hayvan tavsiyelere dahildir. Hong Kong’da virüs için pozitif test eden bir köpek hakkında bir rapor var. Ancak yetkililer, köpeğin gerçekten enfekte olduğundan emin olmadıklarını söyledi. CDC, uzmanların evcil hayvanların yakalayıp yakalayamayacaklarını bilmediklerini söylüyor.
Virüsünüz olduğundan şüpheleniyorsanız başkalarına bulaştırmamak için bir maske takın. Dünya Sağlık Örgütü, maske ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair videolarla sürekli bilgilendirmektedir.
Antibiyotikler işe yaramaz. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda çalışır ve koronavirüste işe yaramaz.
Koronavirüs (Corona virüs) hakkında 5 önemli bilgi
Çin, Covid-19 adı verilen hastalığa neden olan koronavirüs vakalarının artış hızında yavaşlama olduğunu açıklamasına karşın dünya genelinde yarattığı risk sona ermiş değil.
Çin’de şu ana kadar 68 bin kişide bu virüs tespit edildi, 1665 kişi de hayatını kaybetti.
Hastalıkla ilgili bilinmesi gereken beş önemli bilgiyi derledik:
Yakalanma riski nedir?
Bu, her şeyden önce dünyanın neresinde yaşadığınıza bağlı olarak değişiyor. Çin dışında da 30’a yakın ülkede, 500’den fazla kişide görüldü.
Tayvan, Fransa, Hong Kong, Filipinler ve Japonya’da şu ana kadar beş kişi bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Ayrıca uzmanlar, son dönemde seyahat edenlerin risk altında olabileceği ve maske takmak, elleri sık sık yıkamak gibi önlemler alınması gerektiği uyarısı yapıyor.
Çin de yayılmasını engellemek için virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinde bir dizi önlem aldı.
Yeni virüs ne kadar ölümcül?
Diğer salgınlarla kıyaslandığında ölüme yol açma oranı çok yüksek değil. Örneğin, grip nedeniyle her yıl dünyada yarım milyon insan hayatını kaybediyor.
Son veriler, yeni koronavirüse yakalanan her 100 kişiden birinin öldüğünü gösteriyor. Bu, 2003’te yakalanan her 10 kişiden birinin yaşamını yitirdiği SARS salgınından daha az ölümcül olduğunu ortaya koyuyor.
Yeni koronavirüsün yol açtığı ölüm oranları salgının ilerlemesi halinde değişiklik gösterebilir.
Ne kadar bulaşıcı?
SARS salgını sırasında virüsü kapanlarda hastalık belirtileri çok hızlı bir şekilde ortaya çıkıyordu.
Bu da, hastaların daha çabuk karantinaya alınmasını sağlıyordu. Ama yeni koronavirüsün bulaşma davranışı farklı. Çoğu kişide öksürük ve ateş gibi hafif belirtilerle ortaya çıkıyor. Yani hemen hastaneye gitmeyi gerektirecek belirtiler olmayabiliyor.
Bu da tespit edilmeden virüsü yaymaya devam edebileceklerini gösteriyor.
Nasıl korunurum?
Şu anda virüs öksürük ve hapşırma yoluyla yayılıyor. Henüz test aşamasına gelmiş başarılı bir aşı geliştirilmiş değil. Doktorlar sık sık ellerin yıkanmasını öneriyor.
Uzmanlar, özellikle toplu taşıma, ofis ortamı gibi kalabalık yerlerde zaman geçirenlerin virüs kapma riskini azaltmak için kişisel hijyene ayrıca önem göstermesi gerektiğini vurguluyor.
Maske takmalı mıyım?
Virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte artan talep nedeniyle dünyadaki maske stokları bitme noktasına geldi. Ancak maskenin etkisi tartışmalı konulardan biri. Çoğu yüz maskesi virüsten tam korunmayı sağlamıyor.
Ama virüsü taşıyan kişinin maske takması bulaşma riskini azaltabiliyor.