Safranbolu'da Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Geleceğe Taşınacak
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi (SAHİP) tanıtıldı. Proje ile geçmişteki ustaların hünerli ellerinden çıkan ve birer sanat eseri sayılabilecek eserler yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Projesi (SAHİP) tanıtıldı. Safranbolu Sunal Tülbentçi Öğretmenevi'nde yapılan toplantıya; Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Said Nuri Odabaşoğlu, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Muammer Demirtaş, ustalar ve öğrenciler katıldı.
Kaymakam Yazıcı, projedeki en büyük amaçlarının geçmişi gelecekle buluşturmak olduğunu söyledi. Yazıcı, "Yapılacak olan çalışma ile geçmişteki ustalarımızın hünerli ellerinden çıkan ve birer sanat eseri sayılabilecek eserlerin yeniden gün yüzüne çıkmasını hedefliyoruz. O tadı, dokuyu yeniden gün yüzüne çıkaracağız. Mevcut ustalarımızdan yeni nesile, geleceğe sanata ve zanaatları aktaracağız" dedi.
Milli Eğitim Müdürü Odabaşoğlu da "Safranbolu'muzda icra edilen ve aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş 7 el sanatımızın gelecek nesillere aktarılması için usta çırak sisteminin kurulması önem arz etmektedir. Bu projeyle birlikte öğrencilerimizin ahilik kültürünü benimseyerek, yardımsever, iyi ahlaklı birey olmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Safranbolu'muzun tanıtımına da önemli katkı sağlayacak olan bu projede emeği geçen idareci, usta, öğrenci ve destek veren velilerimize teşekkür ederiz" diye konuştu.
Proje kapsamında, Safranbolu'da icra edilen ve unutulmaya yüz tutmuş 7 el sanatı, usta çırak sistemiyle gelecek nesillere aktarılacak. Bu el sanatları arasında; tülbentçilik, telkari, bastonculuk, bakır işlemeciliği, ebru, kalemişi ve çinicilik yer alıyor.
Proje, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yürütülecek. Proje kapsamında, ustalardan gelen talepler doğrultusunda kurslar açılacak. Kurslara katılan öğrenciler, ustalardan el sanatlarının inceliklerini öğrenecek.
Proje ile Safranbolu'nun önemli bir kültürel zenginliğinin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Tepkiniz nedir?